Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu.



"Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu."


Marcel Proust

Monday, January 14, 2013

Pittu

Jest to danie bardzo popularne na wyspie, szczegolnie posrod ludnosci tamilskiej. Pittu to mieszanka maki ryzowej lub ciemnej maki kurakkan (odmiana prosa z Etiopii), wymieszanej z wiorkami swiezego kokosa, gotowanej na parze. Pittu podaje sie z sosem na bazie mleka kokosowego i przypraw oraz z kurczakiem lub ryba
w sosie curry.





12 comments:

  1. ciekawe czy dobre z kurczakiem,jestem pewna ze tak:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z kurczakiem stanowi smakowite polaczenie:-)

      Delete
  2. oj skosztowałabym tego wynalazku:)

    ReplyDelete
  3. ech bym lubiła taka zupkę zwłaszcza dziś kiedy zimnoooo
    buziol

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Smak podobny do gotowanego czerwonego ryzu z delikatnym posmakiem kokosa:-)

      Delete
  5. oj spróbowałabym z chętnością :)))

    ReplyDelete
  6. Wiórki świeżego kokosa i do tego gotowane na parze mmm coś czuję, że by mi smakowało bardzo. :)

    ReplyDelete
  7. oryginalne danie... i nigdy o nim nie słyszałam. Ciekawe jak smakuje...

    ReplyDelete
  8. lubię nowe doznania smakowe myślę, że smakuje znakomicie, chętnie popróbowałabym..., jak przyjeżdżam do syna (UK) to zamawiam sobie TIKKA MASALA:)mniam...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...