Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu.



"Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu."


Marcel Proust

Sunday, January 20, 2013

Maniok jadalny




Pochodzi z Brazylii, uprawiany na Sri Lance. Częścią użytkową są bulwy korzeniowe:  brązowe z zewnątrz, wewnątrz białe lub żółtawobiałe. W stanie surowym są trujące, ponieważ występuje w nich glikozyd manihotoksyna, który łatwo przechodzi w silnie trujący kwas pruski. Właściwości trujące giną po ugotowaniu, upieczeniu lub wysuszeniu i wówczas bulwy nadają sie do spożycia. Najlepiej smakują ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy lub usmażone jak frytki. Działają przeczyszczająco.







.

14 comments:

  1. no proszę! człowiek to jednak sprytne zwierzę:)
    nawet to co w naturze trujące, potrafi sobie przystosować do spożycia:)
    ciekawe jak smakuje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smakuje prawie jak ziemniak:-) Pozdrawiam!

      Delete
  2. czyli dobre na diete odchudzajaca:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idealne:-) Sama stosuje od czasu do czasu:-)

      Delete
  3. O! trujące, a może jako kuracja detoksykująca się przydać :) Tylko z głową :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dokladnie. I ja przez dlugi okres czasu zylam w blogiej nieswiadomosci, ze to takie sympatyczne warzywko, a tutaj prosze- trucizna!:-)

      Delete
  4. O tej roślinie słyszałam ,
    ale pierwszy raz ją widzę.
    Czego to człowiek nie je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jeszcze nic, w porownianiu np. do Chin:-)

      Delete
  5. na prawdę stosujesz maniok dietetycznie??
    mnie się z Ameryka kojarzy i z indianami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak- stosuje, i to z przyjemnoscia:-)

      Delete
    2. Naprawde dobry w smaku- podobny do ziemniaka:-)

      Delete
  6. kiedy usłyszę, że coś jest trujące, to nie przekonuje mnie nawet gotowanie :)))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...