Napoj z limoni przygotowany z miodem, mlekiem, mlekiem kokosowym i woda jest idealny na gorace dni.
Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu.
"Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu."
Thursday, September 1, 2011
Limonia/ "Drewniane jablko"
Rosnie w Azji, glownie w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i oczywiscie Sri Lance. Drzewo jest dosyc okazale, osiaga ponad 9 m wysokosci, miazsz kulistych owocow jest slodko- kwasny /zawiera liczne pestki/, przypominajacy smakiem pieczone na ogniu papierowki. Skorupka jest bardzo twarda, trzeba ja rozlupywac mlotkiem (a potem ewentualnie uzyc do wyrobu miseczki lub popielniczki:-)) Niedojrzale nasiona sa pokryte klejem /uzywanym w wyrobie bizuterii , mogacym nawet zastapic werniks/, ktory wymieszany z sokiem z cytryny stanowi wodoodporna ochrone cementu. Z kory drzewa uzyskuje sie rowniez jadalna gume:-) Bogaty w witamine A, beta-karoten, ryboflawine. Owoc mozna jesc na surowo, robic dzemy, soki, desery. Vasco da Gama uzywal limonii jako lek na biegunke:-)
Labels:
Dla podniebienia,
Kuchnia,
Owoce i warzywa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ale mi smaka na ten napój narobiłaś))) a wiadomości o tych niesamowitych owocach i roślinach bezcenne))
ReplyDelete