Kolor jest najbardziej urzekajacy..
Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu.
"Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu."
Tuesday, October 4, 2011
Owoc jajeczny/ lac. Pouteria campechiana / sl. Lavulu
Zawiera wiele mineralow, np. wapn, rybofalwine, zelazo, karoten, blonnik, fosfor oraz witamin, glownie A i B. Miazsz ma przyjemny, slodki smak i konsystencje zoltka ugotowanego na twardo (niektorzy dodaja kawalki owocu do salatki, sporzadzaja koktajle, smaza dzemy, pieka placki). Jak dla mnie- najlepiej smakuje na surowo. Popularny w Meksyku i krajach poludniowej Azji. Wywar z pestki, wedle podan medycyny ludowej, leczy wrzody, zas z kory drzewa otrzymuje sie glowny skladnik gumy do zucia.
Labels:
Dla podniebienia,
Kuchnia,
Owoce i warzywa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kolor faktycznie niesamowity! Chętnie spróbowałybyśmy tych wszystkich egzotycznych owoców, które prezentujesz:) Dzięki Tobie, o niektórych pierwszy raz słyszałyśmy, więc dziękujemy serdecznie za takie ciekawostki;) Pozdrawiamy!
ReplyDeleteCieszy mnie, ze do mnie zagladacie, pozdrawiam serdecznie:-)
ReplyDeleteniesamowity kolor!!! i jakie właściwości, chętnie bym spróbowała))ciekawam smaku
ReplyDeleteJak poprzedniczki, ja rowniez pierwszy raz slysze o takim owocu. Dzieki Tobie mamy przyjemnosc poznac wlasciwosci, smak (z opisu) i zobaczyc na wlasne oczy (zdjecia)
ReplyDeleteTez jestem ciekawa jak smakuje :)