Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu.



"Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na szukaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu."


Marcel Proust

Tuesday, October 4, 2011

Owoc jajeczny/ lac. Pouteria campechiana / sl. Lavulu

Zawiera wiele mineralow, np. wapn, rybofalwine, zelazo, karoten, blonnik, fosfor oraz witamin, glownie A i B. Miazsz ma przyjemny, slodki smak i konsystencje zoltka ugotowanego na twardo (niektorzy dodaja kawalki owocu do salatki, sporzadzaja koktajle, smaza dzemy, pieka placki). Jak dla mnie- najlepiej smakuje na surowo. Popularny w Meksyku i krajach poludniowej Azji. Wywar z pestki, wedle podan medycyny ludowej, leczy wrzody, zas z kory drzewa otrzymuje sie glowny skladnik gumy do zucia.


Kolor jest najbardziej urzekajacy..

4 comments:

  1. Kolor faktycznie niesamowity! Chętnie spróbowałybyśmy tych wszystkich egzotycznych owoców, które prezentujesz:) Dzięki Tobie, o niektórych pierwszy raz słyszałyśmy, więc dziękujemy serdecznie za takie ciekawostki;) Pozdrawiamy!

    ReplyDelete
  2. Cieszy mnie, ze do mnie zagladacie, pozdrawiam serdecznie:-)

    ReplyDelete
  3. niesamowity kolor!!! i jakie właściwości, chętnie bym spróbowała))ciekawam smaku

    ReplyDelete
  4. Jak poprzedniczki, ja rowniez pierwszy raz slysze o takim owocu. Dzieki Tobie mamy przyjemnosc poznac wlasciwosci, smak (z opisu) i zobaczyc na wlasne oczy (zdjecia)

    Tez jestem ciekawa jak smakuje :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...